Funderar du på att köpa en telefon till ditt barn? Det kan vara en bra sak att göra, i alla fall om barnet är i skolåldern och behöver kunna ringa hem – men om barnet är under 2 år ska denne inte ha en telefon, och helst ingen skärmtid överhuvudtaget visar ny forskning.
När ska barnen få sin första telefon är det många som undrar. Och det finns egentligen inga fasta rekommendationer kring detta från myndigheternas håll utan i stället har det varit upp till varje förälder själv att bestämma. Men något som alla säkert är överens om är att det är bäst att vänta tills att barnet hunnit bli så pass stort att känslan för försiktighet och omvård inrättats i dem – annars är det lätt hänt att telefonen går i kras ganska fort, om man inte köpt riktigt ordentliga mobilskal och skydd förstås. Numera finns dock forskning som visar att det inte är så bra att barnen får telefon tidigt, det kan nämligen skada deras känsla för empati.
Hjärnforskare varnar för skärmanvändning
Barn under 2 år ska inte använda skärmar alls, säger hjärnforskaren Katarina Gospic till Svenska Dagbladet i en intervju. Hon har nämligen forskat på hur och varför mobiltelefoner gör oss sjuka och det hon, tillsammans med andra forskare och studier, kommit fram till är att mobilerna och timmarna framför en skär gör oss mindre empatiska. Vad man berättar om i artikeln är bland annat hur vi människor sedan mobilerna intågande i vardagen förändrats i vårt psykiska välmående. Till exempel är det många idag som har svårt att hålla koncentrationen, och det är inte så konstigt när vi faktiskt tittar på våra mobiltelefoner omkring 150 gånger om dagen mer eller mindre – och generellt sett tar det 25 minuter att återfå sin koncentration efter ett uppbrott. Så frågan är om man verkligen vill utsätta sina barn för detta? Troligtvis inte och därför är numera rekommendationen att inte låta barn under två år sitta bakom en skärm – men ju äldre barnen blir innan de får en egen telefon desto bättre!